torsdag 25 februari 2010

Sportlov

Sportlov. Igår var jag ledig , vi var nere till isrinken och åkte skridskor och grillade korv. Här ute på landet har vi en föräldradriven fritidsgård. Vi brukar ha någon aktivitet typ var 3:e fredagskväll och något extra på sportlovet och igår var vi alltså på isrinken. Tom lokaltidningen kom ut och tog kort, undrar om det kommer in i tidningen... Jag höll mig så långt ifrån reportern som möjligt. Sedan skottade jag och sonen tak, en liten miss upptäckte jag när jag kom ned... det stod två cyklar nedanför- hoppas de höll...
En av tulpanlökarna börjar visa färg, det var ett experiment jag inte provar någon mer gång. Har läst mig till att de av er som planterat så har gett dem någon köldbehandling och det kanske är det som saknats.
Nu är det kväller, godkväll och ha det så gott
/Karin






måndag 22 februari 2010

Grattis ängeln i vitt

Så är det måndag kväll och barnen hjälpte mig dra en lapp av de kommentarer och mail som kommit. Det blev ängeln i vitt som vann påsen. Grattis! Hoppas du kommer att gilla den.
Fick för mig att jag skulle baka bullar i helgen som var, pga ovädret kom jag inte åt mjölk så vi bakade ikväll istället. Tror det var önskan om ett saftkalas under äppelträdet som var orsaken till att lusten att baka föll på. Goda blev bullarna iallafall...
Nu tänker jag sätta mig framför OS och bläddra i nya Trädgård och blommor som kom i brevlådan idag, tillsammans med en växthus broschyr. Det var artikel om växthus i tidningen också så gissa själva vad jag ska läsa först...
Må så gott
/Karin






söndag 21 februari 2010

Söndag

Vi har skottat, njutit av solen men ändå tagit det lugnt eftersom vi fortfarande känner av förkylningen i kroppen, beundrat domherren med dam och pysslat...
En helt OK söndag alltså, nu stundar snart kväll med kycklingfilé och bulgur och vem vet kanske en våffla till efterrätt. Hoppas ni alla haft en bra helg!
Må så gott
/Karin






fredag 19 februari 2010

Utlottning

Nu har jag en mycket liten blogg om man jämför men jag vill ändå fira att 1000 besökare hittat hit. Det gör jag med en utlottning av en påspåse (den på bilden), en väl använd sak i miljötider eller hur!? Vill du vara med i utlottningen så skriver du bara en kommentar så drar jag en av er på måndag 22/2 kväll.
Här snöar det IGEN! Var är gumman Tö? Kvast och skyffel får vi dra fram igen idag och jag är nästan glad att jag är hemma med barnen igen, de gick i skolan en dag (tisdag) och sedan var det kört med öronvärk och feber igen och idag är det min tur att stanna hemma med dem. Vi får hitta på lite mys och göra iordning för helgen och melodifestival.
Må så gott
/Karin



måndag 15 februari 2010

Loppisfynd

Var på loppis tidigare och hittade en ljusstake som jag sett att många andra skaffat och målat vit. Gjorde detsamma (efter att ha rensat och limmat om den) och bytte saker på skänken till lite vårlikt. Vänta bara tills vitsipporna och pärlhyacinterna blommar, då ska de få sitta i den lilla vasen. Just den kombinationen är för mig min mormor för det plockade hon in varje vår. Passar bra att sätta dem i en vas jag fått av just henne då... Men ett tag kvar tills dess.
Den lilla porslinsfiguren under glasklockan är ett annat minne. Den var en av ett par likadana figurer som såldes på auktion när jag var liten. Jag ville så gärna ha dem men de blev för dyra. Min pappa gick och pratade med dem som köpt dem och fick köpa den ena för 25 kr. Extra värdefullt för min pappa gick bort 1979 och jag har inte så många egna minnen av honom.
Imorgon hoppas jag barnen är friska nog för skolan igen för nu saknar jag jobbet!
Må så gott
/Karin

söndag 14 februari 2010

Månadsbild Februari

Man kan tro att det är samma bild som januari, men skillnaden syns inte på bild. Solen VÄRMER! för första gången idag. Fåglarna sjunger och snön droppar från taken. En underbar dag!
Trevlig Alla hjärtans dag till er alla!
/Karin

lördag 13 februari 2010

Ready, steady, GO!!!!

Nej, nu pratar vi inte OS, även om tom en så sportointresserad person som jag faktiskt vill se en del av det också. Nej, nu pratar vi frösådd. Första fröerna är i jorden, purjolök. På påsen står det att det är en lättodlad grönsak, nåja det tror jag efteråt. Men jag ska verkligen anstränga mig och komma ihåg vattning och gödning iår. Gödning ja, det står ju att man ska göda de små plantorna, med vad? Lägger ni på naturgödsel eller vad tar man. Finns det något enkelt på flaska som är OK miljömässigt och bra för de små plantorna som man sedan ska äta? Ge mig alla tips ni kan komma på för den här årstiden ser jag stora, vackra plantor och en jätteskörd framför mig vilket inte brukar vara överrensstämmande med verkligheten.
När jag nu ändå hade jordpåsen framme så planterade jag om pelargonerna och satte sticklingar av det som blev över. Har hämtat upp de som stod i källaren och vattnat en första gång, de får vara ett tag till och visa sin livsgnista först. De jag nu planterade om har stått inne i vinter, några har torkat bort men en hel del krukor blev det ändå.
Imorgon är det Alla hjärtans dag så maken kom med en tulpanbukett som vi njuter av nu när vi återhämtar oss efter förkylning och är ledsna över att inte kunna åka till svägerskan och kusinens födelsedagsfest just pga att vi inte är friska ännu. Hoppas de har en toppen dag idag!
Ute skiner solen och jag ska ta mig bort till "Théa", den andra tjejen som ligger bakom den här bloggen och butiken. Det är jag som är "Linnéa".
Må så gott
/Karin






tisdag 9 februari 2010

Stabbstol

Den här stolen ärvde jag efter min farmor och farfar. Nu har jag även fått historien kring den, tycker det är jättekul! Så numera sitter en lapp med historien under locket:

Stabbstolen
Den kommer från Värmland.
Den kom till Anders (1857 – 1928) och Kristina (1859 – 1940) Johansson i samband med att de ropade in ”ett utackorderat tjänstehjon” som hette ”Mor Maja”. Hon satt under auktionen på ”stabbstolen”. Auktionsförrättaren sa då att stolen skulle få följa denna ”Mor Maja”.
De bodde då vid Teljbron, Lungsunds socken, Värmlands län.
Denna ”Mor Maja” var väldigt elak och egensinnig och när hon inte fick som hon ville gjorde hon sina naturbehov direkt på stolen. (Locket ät utbytt).
Troligtvis blev hon billig att ropa in.
Att auktionera ut tjänstehjon på det här sättet var en form av dåtidens socialförsäkring och åldringsvård.
Deras son Henning Andersson (13/5 1889 – 21/11 1960) gifte sig 1916 med Emilia (22/1 1892 – 8/7 1971) f. Lund och stolen kom så småningom i deras ägo.
De hade stolen med sig när de flyttade först från Teljbron till Älgåsen, Lungsunds socken och sedan till Södermalm, Linde socken. Södermalm såldes 1966 och stolen hamnade då hos Tore och Linnéa , Linnéa var Henning och Emilias dotter. Emilia bodde sista åren hos dem. När så även Tore och Linná var borta hamnade stolen hos deras barnbarn, Karin och hennes familj.
Min mamma fick historien berättad av Linnéas syster och skrev ned den åt mig i samband med att hon släktforskade.
Ha en skön kväll, själv tänkte jag se Bygglov och House.
/Karin

lördag 6 februari 2010

Grattiskort

Nu i veckorna har vi flera som fyller år. Provade igår att göra egna grattiskort med det jag hade hemma. Kul! Blev riktigt nöjd.
Ska nu göra fukost och sedan ta en långpromenad.
Ha en mysig lördag!
/Karin

fredag 5 februari 2010

Blåbärssylt med vanilj

I mer smak från Coop (nr 6/7 2009) fanns ett recept som jag gillade

Karins blåbärssylt (inte jag utan den Karin som skrivit ned det till Coop)
500 g rensade blåbär
500 g syltsocker
½ dl vatten (brukar jag hoppa över för jag tar mindre socker)
2 vaniljstänger

Koka upp allt långsamt i en rymlig kastrull, rör om då och då. När sockret smält låt koka i 2 minuter. Skumma av, ta bort vaniljstängerna (svåra att hitta...) och häll upp i rena varma burkar. Förvara i kyl när de svalnat.

Vaniljstången ger bra smak, sommarkänsla på morgongröten.

Inget växthus beställt, det kommer inom 2-3 veckor efter beställning och det är för mycket snö ännu där jag tänkte lägga det i väntan på våren... Men den som väntar på något gott...

Ha en trevlig helg!
/Karin

torsdag 4 februari 2010

Vårtecken!

Imorse hörde jag Talgoxen för första gången iår! Det gav mig vårkänslor mitt bland snövallar och moddiga gångvägar... Ibland behövs det så lite för att dagen ska bli en toppensådan! Lyssna på den här där även bilden kommer ifrån. Imorgon jobbar jag kort dag och sedan ska jag ringa och beställa mitt växthus....
Ha en go´kväll
/Karin

onsdag 3 februari 2010

Nya kompisar i trädgården...

I vanliga fall brukar vi ha en råddjursfamilj i trädgården, en och annan räv slinker förbi och en och annan Jösse hoppar förskräckt undan när man går ut och hämtar posten. Men nu är det djup snö i skogen så tom Kungen kommer på besök. De är två stycken som har upptäckt vår gamla fruktträdgård. Jag kan inte bli arg på dem utan blir bara imponerad av dem, det är ståtliga djur. Lite glad tänker jag att det var ju tur att vi inte klippte träden i höstas iallafall så de har lite mer att knapra på. Tänkte montera på teleobjektivet så jag kanske kan ta bättre kort på dem om de kommer åter.
Må så gott
/Karin

tisdag 2 februari 2010

Strömlöst

Igår kväll gick strömmen, var bara borta knappt 3 timmar men det fick mig att tänka till en gång till. Helt plötsligt for ficklamporna in i spelskåpet, vi umgicks på ett mysigare sätt och det var lugnare hemma. Vi tände i kaminerna och eldade ljus och bara "var" tillsammans. Undrar om man borde skruva ur proppen ibland för att få den känslan lite oftare? Fast nästa gång skulle jag vilja ha hunnit koka kaffe...
Ha en mysig tisdag
/Karin

måndag 1 februari 2010

Godmorgon!

Äntligen hittade jag inställningen för tid så nu går jag enligt den svenska modellen och inte Stilla havstid...
I helgen sydde jag. Köpte linnehanddukar i somras på loppis och tog, med farmors gamla märkesbok hjälp, till att sy bokstäver och göra mig en påspåse. Den gamla var verkligen sunkig och behövde förnyas. Det var så kul att jag gjorde några till som hamnar i butiken om det är någon mer som vill byta ut sin.
Så var jag på stan och kunde inte låta bli att köpa frö... tomater och basilika! Igår kväll insåg jag plötsligt hur underbart det kommer att bli när det blir vår. Jag menar att efter en sådan här riktig vinter kommer våren att kännas ändå mer än vanligt... Bara den kommer snart!
Ny vecka, ny matsedel och dagarna fyllda med det vanliga...
Ha en skön dag
/Karin