tisdag 27 juli 2010

Vad är lyx?


Att gå ut till de dignande svartvinbärsbuskarna, plocka lite, koka snabbsylt, öppna getostarna som jag köpte i helgen, ta lite dessertvin och mysa framför Morden i Midsommer...
ja, inte är det att förakta iallafall.
Må så gott
/Karin

måndag 26 juli 2010

Husmorssemester!

Sista dagen på semestern tog kusin och jag bilen 17 mil till Linköping och trakten däromkring. Via Marie i bloggen "Min lilla veranda" fick vi tipset om en sommarmarknad och den satte vi GPS´n mot och åkte. Så mysigt, vi gick runt i stallet och jag hittade kannan ovan som jag nöp kvickt. Efter shopping av kanna och jättegod getost tog vi en smörgåsbuffé inne hos dem. Vi kröp upp i en soffa med skinnfällar och bara njöt trots det gråa och blöta vädret. Tack Marie för tipset!
När vi var mätta och nöjda åkte vi in till Gamla Linköping och strosade runt strax innan stängningsdax, sedan blev det sushi och en tur in till Domkyrkan innan vi styrde kosan hem igen.
Idag har jag nu jobbat första arbetsdagen och det var helt OK förrutom att katten höll mig vaken från 4-tiden...
Må så gott
/Karin

torsdag 22 juli 2010

Idag i den fyrkantiga rabatten...

Tog ett varv med kameran, kan inte namn på alla men tycker det är fint ändå. Hosta med mörk kärleksört och vit Astilbe som granne.
Liten hosta med vanlig kärleksört och Dalia bakom.

Vanlig röd rudbeckia som jag frössådde 2008 tror jag...

I tornet klättrar klematsien och framför växer Delphinium hybridum "Green Twist" och har blivit hur stor som helst från de frön jag sådde 2008. Hur stor tänker den bli?

Tro att klematsien är en "Nelly Moser" som jag köpte 2008. Ihop med den satte jag en klätterrros som dog, kanske tur med tanke på hur trångt det är i rabatten iallafall...

Riddarsporre som jag frösådde 2008, vet inte alls namnen för de fröerna var plockade av en bekant på Kvinnersta lantbruksskola. Fin färg har de och blir inte så höga även om jag tror att de är lägre än förra året. En vit Astilbe har de som granne på ena sidan och...

en vit låg ros framför sig.

Nu när krolliljorna tackat för sig har denna vita lilja slagit ut. Även den fick Myrr på sig i våras och det verkar som det blivit mindre liljebaggar av det.

Fast mesta tiden just nu går åt att underhålla och bilda relation till Måns. Han börjar bli modigare och modigare, klarar sig oftast utan lådan och är en ljuvilg liten katt. Igår jagade han frisbeen som barnen kastade, sedan var han slut...
Må så gott
/Karin

tisdag 13 juli 2010

Välkommen hem Måns!

Här är vår nye familjemedlem, Måns "Black boy" som vi hämtade hem igår. Han fick många nya intryck och nu på morgonen satt han under en stol och tyckte det var jobbigt innan vi vaknade och visade hur mycket vi gillar honom. Men oj, en sådan gosig och kelig kattunge. Så nu ägnar vi oss inte åt växthusbygge utan åt katten!
Må så gott
/Karin

söndag 11 juli 2010

Välkommen till växthuset!Idag flyttade vi in! Både folk och tomater... Härligt! OK, visserligen är det två ställen kvar att foga men betongen måste brinna lite till innan vi kan ta bort stöttrna där så nu kunde jag inte vänta längre! Det var rätt varmt när jag gick on och ut, kändes svalkande att gå ut till 28 graders värme...Nu är det dags att bygga pallkragar och få ordning på resten men det känns inte som det är någon brådska. Nu njuter jag!

Må så gott /Karin

fredag 9 juli 2010

Månadsbild Juli

Svårt att se såhär på bild där allt flyter samman men nu är rabatten jättefin om än lite trång. Nävorna blommar för fullt, riddarsporrarna slår ut och rosorna knoppas. Det är helt klart att det är för trångt men det är inte lätt att ta bort något... Tål att tänkas på. Gräset borde klippas men jag tror vi väntar ett par dagar för det är så torrt och nästa helg måste det se fint ut...

Samlade ihop möblerna till växthuset. Totalt har jag lagt ut 55 kr för resten av tingen hade jag hemma. Stolarna stod i ladugården på vårt förra ställe, pelarbordet är efter en gammal farbror som bodde granne med min mamma när hon var liten, den avlånga pallen har min morfar byggt, den blå korgen målade jag i linolja typ när jag var 15. Det nya är bakbordet och piedestalen som jag köpt på loppis nu sista dagarna. Barnen hjälpte mig och allt är nu målat en omgång i vitt. Barnen vill gärna sätta färger på det men jag är envis så vitt blir det, men kul att vi kunde göra något sådant tillsammans. Ska måla andra omgången idag och hoppas flytta in helt i veckan.
Provade igår att sätta samman rosenblad och socker. Tyvärr var jag trött så jag såg inte att det skulle vara torkade rosenblad... hoppas det går ändå... fint är det iallafall.
Må så gott
/Karin

torsdag 8 juli 2010

Norsk isekaka

Efter en tur till Nora där jag lyckades få fatt i ett typ bakbord som ska få bli planteringsbord lämnade vi lillebror på kalas och storasyster och jag åkte till Min Skattkammare och fikade.
Deras Norska isekaka var försvinnande god, stor bit för två men den slank ned helt utan besvär!
Jättetrevligt att sitta i Kickis trädgård och mysa i eftermiddagssolen.
Vi tog också en tur till Kvarnboden som nyligen flyttat till nya lokaler, vad fint Elisabeth fått där.
Imorgon blir det en tur till Uskavi och träffa guddottern med mor. Hoppas på badväder!
Må så gott
/Karin

Pyssel i betong


Hej!
Jo, det var det här jag använde de trasiga assietterna till. När vi gjöt plintarna vid växthuset fick vi gjuta en halv betongplatta runt om och då ville jag göra något kul. Efter min farmor och farfar har jag ärvt kaffekoppar i Mon ami från Rörstrand. Ett par assietter har tyvärr gått sönder men som tur är hade jag sparat dem och nu kom de till användning.
Efter sista plinten hade vi lite betong över, lite hamnade på skorstenen och resten fick bli en trampsten med årtal i . Vet inte var jag ska lägga den exakt men någonstans... Här fick en trasig tallrik efter makens mormor bli dekoration.
Idag tänkte jag åka till Nora och gå på loppis på stortorget. Det är Nora-dagarna nu och för en gångs skull är jag ledig och har möjlighet att gå... Kanske hittar jag något kul till växthuset...
Må så gott
/Karin


måndag 5 juli 2010

Tjuvstart i växthuset...

Ja, jag vet! Det är ju inte klart ännu, det ska gjutas plintar och jämnas till där stenarna är ojämna. Men idag blåste det lite svalare (bara 25 grader och blåst) så då tyckte jag synd om tomaterna som stod och for i vinden... Titta så mycket bättre, lite lagom varmt och lä... Insåg att här kommer jag att trivas (som om jag trott annat).
Ringde Skånska byggvaror där jag köpt huset och talade om att en ruta var sprucken, den ersätter de genom att jag köper en ny här och skickar kopia på kvittot. Smidigt!
Lite pyssel måste det till i nu när vi närmar oss inflyttning. Vad ska dessa bitar bli? Får ni se sedan, håll tummarna för att det fungerar! Hängde upp en termometer inuti och på baksidan stämplade jag den här passande texten:
Ska nog måla den vit och texta om det för jag är inte så förtjust i hur hoppigt och farigt som helst. Men den duger just nu iallafall.
Idag slog den gammeldags buskrosen ut, ljuvligt att hämta in och lägga i skål. Kanske borde hämta en till och ha i fotbadet...

Må så gott

/Karin

söndag 4 juli 2010

Växthus del 8


Igår (i värmerekordens dag) stog jag och maken i gassande sol och glasade växthuset. Det var något jag var orolig för hur det skulle gå men det gick! Klockan 19 på kvällen då krafterna tröt byggde vi dörrarna och sista rutan var sprucken! Då kunde man hålla sig för skratt. Det fanns extra små rutor men ingen stor så i ena dörren sitter en sprucken ruta- SUCK! Men det står där och glänser nu iallafall. Nu är det att gjuta plintarna kvar och att putsa under sockeln där det inte blev så jämn stenläggning som vi hoppats.
Farmor var marktjänst denna dag med den äran, hon och barnen var och badade och så fyllde hon oss med mat när det var dags att fylla energidepån.
Efter avslutat värv lade vi oss i barnens pool, för en gång skull aldeles lagom sval för oss. Sedan grillade vi fläskfilé och åt örtstekt färskpotatis och drack ett litet glas rött till.
Det här soluret har en egen historia. Min mamma var på auktion i onsdags, jag bad henne hålla utkik efter ett solur som jag vill ha någonstans ihop med växthuset. Hon träffade gamla bekanta från byn och när hon sa att jag ville ha ett sa de att det hade de hemma efter hennes mor och far och att jag gärna fick det. De gamla är borta nu men jag minns dem väl. Vad roligt att få ett med en historia! Hur tackar man för det?
En pion som är kvar från förra ägaren som inte blommat för mig förrut eftersom jag flyttade den. Jättefin och doftar.
Ha en skön söndag, jag ska gjuta betong!
/Karin