måndag 28 mars 2011

Det händer mycket på en dag...

imorse såg det ut såhär utanför, mörkt med snöpuder på marken och tujorna lyser fortfarande (enligt maken ska de vara tända fram till påsk). Nu på eftermiddagen skiner solen, vinden har mojnat och tack vare sommartiden är det ljust läääänge! Ute i växthuset har jag planterat de knölar och lökar jag köpte på mässan. Köpte även de vita metallhinkarna där. Vattenkannan i samma stil hittade jag på ICA tro det eller ej. På mässan såg jag gamla trälådor överallt. Hittade en egen i källaren igår och den ska (när den tvättats av) få bli tidnings och bokhylla därute. Maken skakar på huvudet och undrar hur tomaterna ska få plats men det löser sig... I tidningslådan ligger ett nytt nummer av Allt om trädgård som kom idag, en om något så passande som köksträdgårdar! Det passar perfekt nu när pallkragarna sticker fram igen och det är dags att börja planera att fylla dem med något. Ha en go´kväll /Karin

söndag 27 mars 2011

Nordiska trädgårdar

En suverän dag som bara FLÖG iväg. Sakerna som stod på listan står mestadels kvar på listan och andra saker/växter kom med hem... Hur kommer det sig att det ofta är så? Fantastiska montrar, uppbyggda växthus, växter, trevligt folk och fröpåsar i mängder. Ändå hade Rara växter "bara" tagit med ca 10% av sitt sortiment så man fattar vad mycket vi trädgårdsnördar har att välja på- inte undra på att det är svårt! Tog inte så många kort, hann helt enkelt inte samtidigt som det ju var folk överallt. Någon sade att de väntade 200 busslaster med människor igår och sedan var det nog några till. Men balkonutställningen var fantastisk och jag tog några kort där:
"Sinne för sekelskifte" av Mari Eberstein, Skavanger"Samlarsinne" av Andreas Graveleij, Näsuddens Handelsträdgård

kolla ideén med klänyporna!

"Vi två och trädgård" Av Christina Zuhr och Åsa Thulin

soffa av pallar...
"Kalas i stan" av Fullerö Handel
bed OR breakfast...

"Jag blir glad av gult" av Kristina Öhman (tror jag, har mixat ihop mina kom ihåg lappar)
när man såg alla stora pelargoner insåg jag att jag ska hem och GÖDA!
" Grönska med växtvärk" av Växtverkert (tror jag igen...)

Hur som helst så hade jag en toppendag och nu ska jag göda pelargonerna, plantera fuchsiasticklingar, sätta knölar och rötter i jord samt fixa iordning inför en loppis nästa helg. Ha en skön söndag!

/Karin

SM i fågelholk


Eftersom dottern kom hem med en lyxholk kunde jag inte låta bli att ta ett par kort med inspiration på trädgårdsmässan åt barnen. Borde ha tagit fler kort men det här var precis i början av dagen och jag tänkte inte sålångt. En holk såg ut som Sverigekartan, en som en skola och an massa fler fina och roliga holkar. Jättekul!
onsdag 23 mars 2011

Storm ute... lä i växthuset!

Ute är det full storm, känns verkligen så. Nästan omöjligt att stänga logdörren i motvind. Men i växthuset är det lä, lite läskigt oroligt att något ska blåsa upp emot det och ha sönder några rutor. Nu har vi varit hemma ett par dagar till med öronvärk så några långa stunder utomhus i blåst har inte varit aktuella... Därför var det så härligt att ställa sig därinne i ljuset och plantera penseer i en zinkhink. De ska få stå på trappen senare, men inte idag...
På förmiddagen var det lugnare så då passade vi på att gå runt och kolla vårtecken, hittade snödroppar i rabatten! Och vide som fick följa med in. Fördelen med blåst är självklart att det tär på snön, det händer så mycket varje dag nu. Underbart!
På lördag bär det av till trädgårdsmässan i Stockholm, åker buss tillsammans med mamma och en gäng trädgårdsnördar till- ska bli så kul!
Må så gott
/Karin
Idéen till hinken fick jag hos Marina, titta in här på hennes fina blogg!

tisdag 22 mars 2011

Såkärl...

Alla dessa frön måste ju ha någonstans att bo... juice/mjölkkartonger blir bra när tomaterna ska sättas djupt nu. Nästa gång blir det i hinken som blir slutstationen. Undrar hur många tomater/gurkor och meloner det får plats i växthuset?
Frösådden sker i köttfärstråg med upp och nedvänd kakburk ovanpå, undrar om de fabrikanterna vet hur bra dessa passar samman? Bra är det hur som helst!
Må så gott
/Karin

söndag 20 mars 2011

Söndag och solen skiner...

Kallt på natten men bara solen kommer fram blir det fantastiskt ute i solen. Igår bjöds det på lunch i växthuset igen och medans vi drack kaffe på maten målade barnen snön med vattenfärg. Kul att det fungerade...
Takdroppet är underbart! Och några nya hyreslediga holkar satte upp. Dels vanliga...
... och en lyxvariant som dottern kom hem med från träslöjden, tanken var tydligen att hon ska ha restaurang åt dem.
Av björken vi tog ned blev det fina ris ute i växthuset. Kan inte dra fram att slå ut inomhus men tänkte prova i växthuset. Ha en skön söndag!
/Karin

fredag 18 mars 2011

Det snöar...

När jag som bäst drömmer om vår, pelargoner, frösådder och ljusa kvällar (en salig blandning, jag vet) så snöar det för fullt IGEN!!!!! Jag vill inte ha mer snö, jag vill ha barmark och vår!
Nåja, en annan dag kanske... nu ska jag städa och pressa i mer dricka i den febersjuka sonen.
Må så gott
/Karin

torsdag 17 mars 2011

Vårsolen skiner


Är hemma med sjuk son, efter att vi läst och spelat tärningsspel (han vann IGEN!!! jag som skroderat innan om att den här gången skulle jag ta revansch...) så spelar han nu TV-spel och jag surfar runt lite. Knipsat av toppar på pelargonsticklingar och hemskt nog även knoppar... kanske kan de växa på och bli ännu större då. En hade tom gått i blom och den står nu i en vas vid spisen.
I helgen hoppas vi på fint väder, friska barn och ingen vind för då hoppas vi kunna elda ris från en björk som verkligen behövde fällas, och från vårt Åkerö träd som vi på detta brutala vis försöker få fart på igen. Grannen som hjälpte oss ta ned björken misstänker att ytterligare en björk är dålig. Då är isåfall frågan: vi har 3 STORA björkar och en drös med FULA lönnar längs med vägen. Tar man ner bara en björk eller tar man rubbet och ersätter alla träd på en gång?
Det är ju två ståtliga björkar som isåfall också tas ned, men ser det inte fånigt ut med nyplantering mellan dem?
Må så gott
/Karin
Tänkte blanda blommor i köksträdgården i sommar...

fredag 11 mars 2011

Var ska allt få plats?


En sak som gärna glöms bort när sticklingar tas och frösådder planeras... är var ska allt få plats?

Här är något jag är glad för, Flitiga Lisa, något jag provat flera gånger men inte lyckats med... kanske iår?

Snön börjar smälta undan och nu när jag var ute kom grannen galloperandes uppför backen. Måste vara en härlig känsla att rida ut i solen såhär på våren när vi alla vaknar upp ur dvalan...

Ha en härlig helg , imorgon ska purjolökarna i jorden och Daturan.../Karin

lördag 5 mars 2011

Kaffetåren den bästa är... premiär!


Äntligen! När jag städade ur växthuset i höstas ställde jag iordning för att kunna gå ut med kaffekoppen och njuta av den första solvärmen. Idag var det äntligen dags! Den kaffekoppen smakade ljuvligt vill jag lova. Nästa gång blir det att ta med sig en bok eller tidning och njuta lite längre. Nu ska vi fara in till staden och titta på Trassel i 3D på bio med barnen. Ha en härlig lördag!
/Karin

Här ser man hur värmen i växthuset smälter snön innifrån... En sidoruta har spruckit av snötyngden och jag är fortfarande rädd för hur allt sätter sig när tjälen ska gå ur marken senare, hoppas vi gjorde rätt när vi gjöt "plintarna".
Har provat att spara Hosta i krukor i växthuset, lade på lite snö utifall att det behövs nu när solen skiner på, vad vet jag?