fredag 30 april 2010

Trevlig Valborgshelg önskar Karin

Blåsippan ute i backarna står


På väg hem från jobbet har jag sett att de blixtrar till i blått. Idag stannade jag bilen och klev ur, vilken syn! Länge sedan jag såg sådan blå fägring. Helt mållös gick jag runt och tog några kort och bara njöt. Plötsligt fick jag syn på en skylt som angav att det var tillträde förbjudet där...


Hemma har vi vitsippor, inte lika många som första året vi bodde här för vi tog ner 3 lönnar och då försvann många från gräsmattan, inte lika ovanlig fägring men vackert!
En del av trädgården klipper vi bara en stig i. Drömmen var att det skulle bli en äng så jag brukar slå av den med lie på sensommaren. Tyvärr har vi kirskål i kanterna så snart måste jag börja klippa den som vanligt men jag väntar och njuter av att gå min "stig" bland vitsipporna.
Trevlig Valborg!
/Karin




torsdag 29 april 2010

Mårbacka pelargoner

Nu blommar de vackert och jag kunde inte låta bli att leka lite med photoshop. Var idag hos Kicki i Min Skattkammare och hon hade målat en så fin Pelargontavla som jag köpte med mig hem. Efter så blåsigt och gråtrist ett tag sken solen upp på kvällskvisten, underbart ljus!
Må så gott
/Karin



onsdag 28 april 2010

Det händer saker

Det händer verkligen saker ute nu, gräsmattan börjar bli grön, grusgången likaså... Det knoppas upp i rabatten och eftersom jag inte alltid har en plan för saker och jag tror jag ska komma ihåg så vet jag inte vad allting är som kommer upp, men spännande är det. Var på stora varuhuset häromdagen och kunde inte låta bli att gå ut i trädgårdsdelen. De hade så vackra julrosor och pioner för 60 kr/st.... Oj, vad det skrek i shoppingtarmen! Men iår ska mycket möbleras om, vet knappt vart jag ska börja så jag får helt enkelt inte köpa mer att hålla reda på. Tur för mig så stod en fin rosmarin och den har jag en färdig plats för så jag kunde stilla begäret lite iallafall...
Idag tänker jag ta med mig kameran till jobbet och ta en promenad runt Stora Holmen och fotografera vitsipporna mot ån, en sagolik syn.
Må så gott
/Karin



tisdag 20 april 2010

Växthus steg 1


Idag kom paketen, 8 kolli allt som allt. Känns så spännande men lite övermäktigt också. Har jag tagit mig vatten över huvudet nu? Hur ska det där blir min drömplats? Jag nöjer mig med att njuta av solen och blåsippan och läsa beskrivning...

Är hemma med sjukt barn idag, trist men igår lärde vi oss spela Svälta räv så gissa vad vi kommer att göra idag? Lära oss ett nytt kortspel! Lånade en bok på biblioteket: "Första kortspelsboken" av Berndt Sundsten och Jan Jäger så nu ska vi bli korthajar i familjen! Ikväll ska jag på kurs i surdegsbakning tillsammans med jobbarkompisar, vi ska till Englas skafferi och det ska bli jättekul!
Må så gott
/Karin

söndag 18 april 2010

Brunkans ljusa

Heter brödet jag provade idag. Perfekt att baka surdegsbröd, det jäser under natten, stjälps upp och gräddas så det blir nybakat till frukost! Så har jag varit barnvakt, promenerat när dottern dansat och suttit en del i bilen under dagen. Nu ska jag unna mig den nya Lantliv och ta söndagskväll och njuta av mitt hm, nåja, städade hus!
Så är strax en ny vecka igång och jag önskar dig en go´vecka!
/Karin



lördag 17 april 2010

1:a skörden 2010

Första skörden iår! Inte blev det mycket men toppningen av de små Basilikaplantorna räckte till en pastatallrik med vitlök, olivolja och tomater... MUMS!
På tisdag kommer växthuset i delar, det kommer att ta lång tid innan det kommer upp men det är på väg! ;-)
/Karin



Äggskalpelargon och Linnéa

Äggskalspelargonen blev årets Pelargon och jag inser fastän jag tappat namnlappan till den här skönheten att den borde ju vara en sådan , eller? Vacker är den och överhuvudtaget så har mina pelargoner som överlevt verkligen satt fart. När jag putsat fönstren bar jag ned pelargonerna som stått och vuxit ur sovrumsfönstret till köket. Sovrummet måste vara det bästa fönster jag har för oj vad stora och fina de är!
När köksgardinen skulle upp tänkte jag mycket på Linnéa, hon var min farmor och ett sätt att göra henne glad var att be henne visa mig hur man gjorde något i handarbetsväg. Då störtade hon upp till en av sina överfyllda garderober och kom tillbaka med garn eller annat och ett mönster och så satte vi igång. Den här spetsen virkade jag för många år sedan och den har följt mig i alla mina kök sedan dess. Lustigt nog har den alltid passat utan att jag behövt fundera på att korta av den eller förlänga. När jag får sätta upp den och släppa in ljuset är det en härlig känsla.
Hann inte riktigt klart med mitt fejande igår, gjorde annat också men fortsätter idag och hoppas sedan hinna röra på mig och pyssla ute. Få fram utemöblerna vore ett plus...
Må så gott
/Karin



fredag 16 april 2010

bel far niente


Fredag, ute skiner solen och jag tog kompledigt idag. Det fanns utrymme på jobbet för det och igår kändes det helt rätt. Imorse vaknade jag med ågren för de timmarna kanske skulle ha behövts vid en annan tidpunkt och en känsla hur knäpp som helst att jag visar jobbet dålig respekt. Jag är knäpp, jag vet...
Men så läste jag en bok (eftersom jag vaknade med ågren kl 4 och inte kunde somna om) som jag lånat av en jobbarkompis "Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert. Har precis börjat men hon tar ett år och ska resa till Italien, Indien och Indonesien för sin egen skull. Hon beskriver just det där som jag kände, ett behov att ständigt prestera, att unna sig en stunds avkoppling fanns inte fastän hon reste till Italien just för att uppleva nöje. Det nedärvda puritanska samvetet som ifrågasatte: Har jag verkligen förtjänat det här nöjet? Att ta itu med njutningen i att lära sig en ny stad och ffa ett språk som hon drömde om blev en hemläxa eller specialarbete där hon letade efter en uppgift. Då lärde hon sig ett italienskt uttryck som om översättningen till svenska och allt stämmer blev:
bel far niente
som alltså skulle betyda: vackert göra ingenting dvs skön sysslolöshet. Och hon började med att fråga en för henne ny fråga: Vad har JAG lust att göra idag? Om nu boken är sann eller inte eller om översättaren fått fnatt bekymrar mig inte alls. Det ska bli mitt valspråk idag för Carpe diem har mist sin lockelse genom att det är för vanligt.
Så nu go´vänner tänker jag ta en kopp kaffe, unna mig lite bel far niente och sedan när temperaturn stigit lite börja putsa fönster för det var orsaken till att jag ville vara ledig idag.
Må så gott
/Karin

måndag 12 april 2010

Månadsbild april


En härlig helg, grått och trist på lördagen då var vi inne i affärer och letade vårskor och jackor. Skönt att komma ut till lugnet på landet sedan... Söndagen var solen framme och det blåste inte alls lika mycket. Vi var på ett-års kalas, roligt att se hennes reaktion på paket- fanns det något i? Sedan städade jag trädgården (månadsbilden är tagen innan städning), maken skrapade staketet vid köksingången som ska få ny färg och barnen ville vara ute "bara en liten stund till...". Helt enkelt underbart!
Nu måndag morgon är det -2 grader och jag hoppas Penséerna klarar det i sin kruka och att jag inte tagit bort täcket i rabatterna för tidigt. Ha en härlig dag
/Karin




lördag 10 april 2010

Så, nu ligger potatisen i ljuset och mår gott hoppas jag. Två sorter blir det i år, Swift som vi provat två år och är nöjda med och sedan Minerva. Förra året provade vi både Princess och King Edward och det gick sisådär. Undrar om det behövs lite mera gödsel iår? Vi är oense maken och jag men jag smugglar nog ned någon säck när han inte ser...
Pelargonerna som jag väckte i februari börjar bli fina. Säkert dags att plantera om ett par stycken redan. Men först idag ska vi till stan och leta vårskor och jackor till barnen, hoppas hitta en ny lövkorg också och sedan hem och städa i rabatterna... Så måste vi ju hinna ut och cykla också och kanske en promenad. Dags att sätta fart!
Ha en mysig helg!
/Karin



tisdag 6 april 2010

Vilken underbar påskhelg!

Den här helgen var härlig! Vårtecknen avlöser varandra: sångsvanarna flyger "sjungande" över huset på sin väg norrut, rabarberknopparna spränger sönder jorden, julrosen blommar och sträcker på sig nu när snön försvann i dess hörn, vi fikade ute för första gången, klippte äppelträd (iallafall 3 av dem) och sonen vågade cykla! Han har egentligen kunnat cykla vissa dagar förrut men sedan inte vågat prova på långa perioder men på påskdagen släppte det! Då upptäckte båda barnen hur kul det var att cykla iväg tillsammans och det behövdes för båda två. Underbart att höra dem jubla i nerförsbacken! Lite väl modiga kanske för även om det inte är gott om bilar här så finns ju en och annan men vi får ha lite trafikvett och så kanske jag också ska sitta på cykeln ibland och inte komma gåendes en bit bakom, samtidigt som jag unnar dem den frihetskänslan.
Har promenerat så mycket jag kunnat, känns som jag inte kan gå tillräckligt mycket utan bara vill ut igen. I mp3 spelaren sitter Celtic cirkle och jag mår så gott där jag trasslar mig fram mellan vattenpölarna. Idag är det arbete och skola igen och jag hoppas ni alla haft en helg som laddat batterierna. Må så gott
/Karin

fredag 2 april 2010


Glad Påsk!




Glad Påsk på er alla! Här hemma försöker vi få barnen att sitta mindre vid datorn vilket resulterar i att mamma sitter mindre hon också. Bra båda delar tror jag, men jag saknar att inspireras och roas av er. Nu är påsken här, och det är vår i luften- underbart! Igår beställde jag vårt växthus, maken fick något desperat i blicken för han inser nog bättre än jag hur mycket jobb det är men jag är bara glad!
Ikväll blir det middag med mor och svärmor, vinmarinerad rostbiff och lime-passionsfruktsbrylépudding till efterrätt. Igår bara låg jag pga en hastigt påflugen förkylning men idag har jag mera ork och det behövs som det ser ut här hemma.
Hoppas ni alla får en bra påsk!
kram Karin